HTML

2. Kólya Valéria Vérkönny Kritika

2010.06.16. 00:05 Angeli Marina

"Angeli Marina: Vérkönny
 

 

Új írónőnő tűnt fel a mai, vámpíroktól hemzsegő könyvpiacon, de ő a mostanában divatos paranormális romantikustól kicsit eltérőt, de nagyszerűt alkotott.

Általában egy sorozat első könyve nem sikerül "tökéletesre", ezzel szemben a Vérkönnynek sikerült ezt a sztereotípiát megcáfolni. Külön gratuláció illeti meg a szerzőt, amiért szó sincs hangkeresésről, elsőre ennyire jó könyvet írt.

A könyv egy alaszkai szánhúzó versennyel kezdődik, amelyet eleinte nem tudunk hova tenni. De legyünk türelemmel, hiszen a végén minden a helyére kerül. (Bár azt nem értettem, hogy a Sam az eszkimó miért Nestorról érdeklődik?! Valahogy ezt a momentumot nem sikerült a helyére illesztenem.) Ezután rögtön visszautazunk Firenzébe, ahol sor kerül Konstantin és Iris első találkozására is.

S innentől kezdve pereg a történet, folyamatosan követelve az olvasó figyelmét... egy perc nyugalom sincs. Firenze-Párizs-New Orleans. A korok és helyszínek változnak, Iris és Konstantin állandó. A leírások tökéletesek, szinte magunk előtt látjuk az írónő által lefestett jeleneteket. A firenzei bált, Marie-Antoinette esküvőjét, a Comói-tó mellett álló házat.

A könyv középpontjában Konstantin és Iris szerelme áll, a vámpír és angyal párosítás valljuk be, nem mindennapi. Iris képes befolyásolni az emberek érzelmeit. Konstantin benne látja a megcsömörlött lététől való megváltást, melyet csak az igaz szerelem hozhat el számára. Kapcsolatuk különböző szakaszait velük együtt éljük át, és gondolkodunk el saját kapcsolatunkon. Érzékletes leírást kapunk a felmerülő nehézségek lelki hátteréről is, a "gyermekvállalás" problémájáról.

A "megszokott" szereplőkön kívül feltűnnek cambiomágusok, boszorkányok és egyéb természetfeletti lények. Tökéletesen kidolgozott mind a "természetfeletti lények" világa, mind a vámpírtársadalom felépítése. Betekintést kapunk a vámpírok származásába, amely igencsak meglepő és érdekes. (Nem csodálom, hogy az írónőnek is a Fáraó a kedvenc része!) Azaz a regényben egy tökéletesen megépített világ elevenedik meg a szemünk előtt.

A könyv végén felötlik a kérdés: Mikor jelenik meg a folytatás? Hiszen a történet magával ragad, és nem enged. De nem kell izgulni, állítólag már készen van, Angyalvér lesz a címe.

Aminek különösen örülök, hogy mindezt egy magyar szerző tollából olvashattam.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a történelmet, a paranormális világot, és egy jó könyvben vágyik elmerülni.

10/10"

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angelimarina.blog.hu/api/trackback/id/tr92084948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása